Инфарктни избори в Разград, където кандидатът на ДПС губи второто

...
 Инфарктни избори в Разград, където кандидатът на ДПС губи второто
Коментари Харесай

Оспорвана битка за кмет във Варна, Плевен и Кюстендил

 Инфарктни избори в Разград, където претендентът на Движение за права и свободи губи второто място с 0,74 % 

В множеството регионални градове спечелилият от изборите ще бъде решен на втори тур, а най-оспорваните борби се чака да бъдат във Варна, Плевен и Кюстендил, оповестява Българска национална телевизия. 

Според данните от ЦИК, които са на 100% обработени протоколи, с най-малка разлика в процентите влизат двамата претенденти за кметското място в Плевен - Валентин Христов от ГЕРБ има едвам 1,06% пред втория Георг Спартански, повдигнат от Инициативен Комитет.

Оспорван ще е вотът и в Кюстендил, където 2,46% е преднината, която има Петър Паунов от Местна Коалиция, подкрепена от ГЕРБ пред съперника си Огнян Ананасов от Партия на Зелените.

Интересна е обстановката и в Разград. На балотаж отиват Мирослав Грънчаров от ПП-ДБ и самостоятелният Добрин Добрев. Движение за права и свободи остава на трета позиция с по-малко от % зад втория.

Избрани са кметовете единствено в 8 регионални центъра. В Бургас, Стара Загора и Перник бяха избрани отново досегашните кметове. Кърджали ще има нов градоначалник, който беше също определен още на първия тур.

Във Враца и Монтана също бяха избрани отново досегашните кметове. Балотаж няма да има и в Търговище и Ямбол.

Не е такава обаче обстановката в столицата, където Васил Терзиев резервира първото място, а след него е претендентът, подсилен от „ Българска социалистическа партия за България “ Ваня Григорова. Разликата сред двамата е към 10%. На 5 ноември двамата ще отидат на балотаж. 

Под 5% е разликата във Варна сред претендентите на ГЕРБ Иван Портних и на ПП-ДБ Благомир Коцев.

Очаква се до края на днешния ден ЦИК да разгласи окончателните резултати от първия тур на локалните избори. Крайният период по закон е на следващия ден.

ЦИК би трябвало да се произнесе и по решението на Върховния административен съд по отношение на машинния избор.

На свое съвещание през вчерашния ден съдът анулира решението на ЦИК да не се гласоподава с машини, по този начин още на балотажа в неделя ще можем да упражним правото си на глас и с устройства. Решението на Върховния административен съд не може да се апелира.

ЦИК анулирани машинното гласоподаване за локалния избор на 29 октомври след разразилия се скандал със снимането на хеш кода от заместник-министъра на електронното ръководство Михаил Стойнов.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР